روشهای متفاوتی برای اتصال به اینترنت در دنیا وجود دارد که اپراتورها و ISP های ایرانی نیز از بسیاری از این روشها برای رساندن اینترنت به مشترکین اینترنت خود بهره میبرند. در این مقاله میخواهیم شمارا با انواع فناوریهای اینترنت موجود در کشور آشنا و روش ها و مدلهای آن ها را با هم بررسی کنیم.

فناوری اینترنت X-DSL
فناوری DSL یکی از انواع فناوریهای اینترنت موجود در کشور برای رساندن اینترنت به مشترکین اینترنت میباشد . این فناوری اینترنت را با سرعتی بیشتر و هزینهای کمتر به دست مشترکین خود می رساند.
DSl مخفف Digital Subscriber Line می باشد که به معنای خط دیجیتالی اشتراکی میباشد و هر فناوری که از DSL تشکیل شده باشد با این واژه تلفیق شده اسم خاص خودش را تشکیل میدهد. به همین دلیل بصورت کلی به فناوری هایی که با DSL مشترک میشوند XDSL گفته میشود که به جای X حرف اول آن فناوری مثل ADSL، VDSL و … به کار برده میشود.
فناوری DSL حدوداً 18 سال است که به ایران وارد شده است و در مرحله اول ارگانهای دولتی و سازمانهای آموزشی نظیر دانشکاهها از آن بهره میبردند اما در طی زمان با وارد شدن شرکت های خصوصی در ارائه این فناوری روز به روز به کیفیت آن اضافه و از هزینه های آن کاسته شد.

انواع فناوریهای DSL در ایران
از انواع این فناوری می توان به :
ADSL، VDSL، CDSL، HDSL، ISDSL، MSDSL، RADSL، SDSL، UDSL، VODSL اشاره نمود که بارزترین و پرکاربردترین آنها در حال حاضر ADSL و VDSL می باشد و در ادامه به کاربرد این تکنولوژی ها میپردازیم.
فناوری ADSL
فناوری ADSL به معنای خط اشتراک نامتقارن هست که در اینجا A مخفف کلمه Asymmetric هست.
این تکنولوژی از خطوط تلفن برای انتقال اینترنت با سرعت بالا استفاده میکند و برای استفاده از این فناوری شما حتماً باید دارای خط تلفن ثابت مخابراتی باشید تا بتوانید این سرویس را از اپراتورهای مخابراتی و یا خصوصی دریافت کنید.

در اصل سرعت اینترنت در فناوری ADSL حرف اول را میزند و بالاترین سرعت را بین اینترنت های ثابت را داراست اما این امر در ایران کمی متفاوت است و بستگی به اپراتور ها و یا ISPها دارد. معمولاً ضعیف ترین سرویس ADSL در کشور در دستان پرتوان مخابرات هست و شرکت های خصوصی از جمله شاتل، صبانت، پیشگامان و دیگر شرکت های خصوصی سرعت، کیفیت و خدمات دهی مطلوب تری را دارا هستند .
در این بین متاسفانه شرکت های خصوصی نمیتوانند تمامی نقاط کشور را پوشش بدهند که مشترکین ناچار به استفاده از سرویس های ضعیف و ناتوان مخابرات هستند.
این سرویس بر بستر سیستم تلفن آنالوگ برنامه ریزی میشود و مشترکینی که این سرویس را درخواست میدهند باید از یک مودم ADSL استفاده کنند.

به این صورت که مودم را به خط تلفن متصل کرده و بعد از تنظیمات نرم افزاری بر روی مودم میتوانند بسته به امکانات مودم خریداری شده اینترنت را بصورت وایرلس و یا کابلی(کابل شبکه ) در محل منزل یا کار خود داشته باشند و از آن استفاده کنند.
فناوری CDSL
این نوع فناوری نیز یکی دیگر از انواع فناوری های اینترنت موجودکشور است که تقریباً مشابه فناوری ADSL میباشد با این تفاوت که از سرعت دانلود و آپلود کمتر و محدودتری برخوردار می باشد. در گذشته از این فناوری استفاده میشد که به مرور زمان جای خود را به ADSL داد.
فناوری HDSL
این نوع فناوری نیز یکی دیگر از انواع DSLهاست که سرعتی بین 1.5 مگابایت تا 2 مگابایت را داراست و بیشتر در دستگاههای POS استفاده میشد.
فناوری RADSL
نوع کاربرد این فناوری بسته به مسافت مشترک از مرکز مخابراتی میتوانست از نظر کیفیت متغیر باشد و برای مسافت های طولانی میتوانست کیفیت این خطوط را بالا برد تا مشترکینی که دورتر از مرکز مخابراتی هستند دچار اختلال از نظر کیفیت اینترنت نشوند.
فناوری VDSL
این فناوری نوع ارتقا یافته فناوری ADSL میباشد و میتوان گفت انقلابی در بین فناوری ها DSL است و بهترین مدل ارائه اینترنت ثابت در بین انواع فناوریهای اینترنت موجود کشور است.

سرعت بالای این فناوری برای دانلود و آپلود( بالای 52 مگابیت در ثانیه) و بدون نیاز به خطوط مسی از مزایای این فناوری می باشد.
یکی دیگر از مزایای این فناوری این است که مهم نیست مشترک در چه فاصله ای از مرکز مخابراتی سرویس میگیرد، به دلیل اینکه این سرویس در بستر فیبر نوری ارائه میشود و فاصله از اهمیت چندانی برخوردار نیست در صورتیکه در فناوری ADSL فاصله مرکز مخابراتی با مشترک مورد نظر کاملاً بر روی کیفیت سرویس مورد نظر تاثیر گذار بود.

جالب است بدانید سرویس VDSL2 هم به زودی ارائه میشود که سرعتی بالغ بر 100 مگابیت بر ثانیه را به مشترکین ارائه میدهد که تماماً بر بستر فیبر نوری ارائه میشود که این بستر را FTTX یا FTTH نیز مینامند که سیستم تلفن مخابراتی هم در این بستر ارائه میشود و مودم های خاص خود را نیاز دارند.
این مورد را هم مطالعه کنید (بهترین راهنمای خرید سوئیچ شبکه)
فناوری TDLTE
این فناوری یکی از جدیدترین فناوری های اینترنت ثابت نوع نسل 4 هست که بصورت وایرلس بر روی مودم های مخصوص TDLTE ارائه میشود و یکی از انواع فناوریهای اینترنت موجود کشور در حوزه بیسیم و وایرلس می باشد.

فناوری LTE یا تکامل طولانی مدت، استانداردی برای انتقال داده های پرسرعت می باشد.فناوری TDLTE یکی از زیر شاخه های فناوری LTE می باشد که توسط اپراتورهای تلفن همراه و بر بستر وایرلس ارائه میگردد. این فناوری بالاترین سرعت در بین اینترنتهای ثابت را دارا می باشد.
لازم به ذکر است در این فناوری دیگر شما نیازی به خط تلفن ندارید و ارتباط تا مرکز مخابراتی ISP توسط یک سیم کارت دیتا که بر روی مودم های TD LTE نصب میشود برقرار میگردد.
فناوری 4G
فناوری 4G برای انتقال داده اینترنت بر روی موبایل استفاده میگردد. این فناوری بصورت بیسیم از دکلهای موبایل به سمت گوشی های موبایل ارسال میشود و در حال حاضر بیشترین سرعت در بین اینترنت های همراه را داراست.

این فناوری نسل چهارم در واقع تکمیل شده فناوری های 2G و 3G می باشد که در این نسل سرعت انتقال داده تا 100 مگابیت در ثانیه افزایش یافته و کیفیت بهتری را به ارمغان می آورد. لازم به ذکر می باشد این فناوری در مقایسه با فناوری ADSL و TDLTE کمی گرانتر است اما میتوان از این فناوری در حال حرکت نیز استفاده کرد.
آشنایی کامل با انواع تسترهای شبکه
فناوری 5G
جدیدترین نوع نسل اینترنت به فناوری 5G تعلق دارد که در سال 2018 معرفی و در سال 2019 تست گردید و در سال 2020 در بسیاری از کشورهای جهان به کار گرفته شد.

بسیار خرسندیم که در سال 2020 این فناوری مورد مطالعه اپراتورهای ایرانی هم قرار گرفت و در چند نقطه خاص نیز مورد تست قرار گرفته است تا در آینده ای نزدیک این فناوری نیز به جمع دیگر فناوریهای اینترنت موجود کشور بپیوندد.
در واقع اینترنت نسل پنجم پرسرعت ترین اینترنت حال حاضر دنیاست که برای ارتباطات سریعتر بوجود آمده است . در دنیای کنونی فناوری های IOT به سرعت در حال رشد میباشند که این فناوری نیازی بسیار اساسی به اینترنت پر سرعت دارد.
به همین دلیل این فناوری بوجود آمد تا نسل ماشینی شدن زمین به سرعت در حال رشد باشد.